3. lokakuuta 2016

Miten välttää turhautuminen ruokakaupassa? - How avoid the supermarket rage?


Hip hei se on maanantai!

Tämän blogikirjoituksen aihe on muhinut mielessäni jo jonkin aikaa, mutta ensin ajattelin, että kamalan tylsää ja marttamaista. No toisaalta, blogin alkuperäinen nimi oli hieman tätimäinen Ninnun niksit ja ekassa postauksessani uhosin haastaa Niksi Pirkan, joten ihan blogin teeman ohi ei mennä. Viimeistään viime viikon alussa käydyn ruokapöytäkeskustelun jälkeen varmistuin, että postaukselleni saattaa olla kysyntää. Keskustelu käsitteli ruokaostosten aiheuttamaa päänvaivaa: Mitä ihmettä sitä kokkaisi illalla ja mitä ruokatarvikkeita ostaisi kaupasta? 

Uskokaa tai älkää: Ruokaostokset eivät ole aiheuttaneet minulle hampaiden kiristelyä enää vuosiin.

Siispä kuulkaa kaikki te ruokakauppaketutuksesta tai selittämättömästä K-supermarket-kammosta kärsivät, vaikerruksiinne on vastattu! Jos noudatat seuraavaa niksiä kirjaimellisesti, lupaan, että et enää ikinä löydä itseäsi itkemästä S-marketin hyllyjen välistä miettien, mistä aineksista saisi räävittyä kokoon illan aterian vaan ruokaostokset sujuvat tästlähin kuin tanssi (etenkin, jos ostoskärryä työnnellessä laitat vielä napit korville ja groovaavan soittolistan soimaan Spotifysta):

Ninnun niksi nro 7: Tallenna puhelimesi muistiinpanoihin ostoslista, joka kattaa kaikki viikoittain käyttämäsi ruoka-aineet. Ennen uutta ostosreissua, tallenna puhelimeesi kopio ostoslistastasi, josta olet poistanut kaikki, mitä et tällä kertaa aio ostaa. Säilytä alkuperäinen ostoslista, jota voit käyttää hankalien ostosreissujen tukena aina ja ikuisesti, Bon appetit!


Esimerkki omasta ostoslistastani:
Tomaatti
Paprika
Porkkana
Parsakaali
Pinaatti
Lehtikaali

Avokado
Banaani
Omena
Lime
Chili (tuore)

Uudet perunat
Bataatti
(Kevät)Sipuli

Mustapippuri
Basilika
Sambal Oelek -maustekastike
Valkosipulitahna
Inkivääritahna
Soijakastike
muut mausteet

Papuja
Kikherneitä
Linssejä
Tofu

Soija(kookos)jogurtti
Kaura- tai soijamaito
Vegaanijuusto
Hummus

Kaurahiutaleet
Kauraleipä
Täysjyväriisi
Ohra- tai tattarihiutaleet
Täysjyväohra
Täysjyväriisijauho

Cashewpähkinä
Saksanpähkinä
Kuorimaton manteli
Maapähkinävoi luomu sokeriton (suolattu)

Kookosöljy
Oliiviöljy
Rypsiöljy
Pellavansiemenöljy
Kookosmaito
Kaurakerma

Suomalaisia pakastemarjoja: mustikka, puolukka, mustaherukka

Kahvi
Purkkaa


Nöyrä mielipiteeni on, että originaalista listasta kannattaa tehdä pitkä, sillä täten se toimii tiukan ostostelun tullen ideapankkina ja mahdollistaa aivojen heittämisen narikkaan ruokamarketissa. Itse pidän huolta siitä, että kaikkia listan aineksia löytyy aina kaapista. Voi kuulostaa hurjalta määrältä ruokaa ja onhan se, mutta listallani olevista ruokatarvikkeista saa kehiteltyä kymmenittäin uusia ruokalajeja ja niiden variaatioita sekä voi olla varma siitä, että kaapissa on aina aineksia, joiden makumaailmat sopivat yhteen.

Löytyykö sinulta ostoslista vai shoppailetko appeesi fiilispohjalta? 

Ragettomia ruokaostoksia!

Bisous, Niina 

Summary in English:
Yippee it's Monday!

I’ve held the idea of this blog post in my head for a while, but I warn you, this post can be terribly boring, but really useful. 

You know the feeling: you’ve no idea what to cook or what to buy from the supermarket, but still need to eat something. Believe it or not: I haven’t stressed about doing the groceries for years.

If you follow my life hack literally, I promise that you'll never ever again find yourself crying in between supermarket shelves, wondering what ingredients you should buy to make something to eat tonight. Making groceries will go like dancing (especially if you’ll put Spotify’s grooviest playlist on while pushing your shopping cart):

Ninnu’s life hack no. 7: Make a grocery list which covers all of your weekly food ingredients in your phone's notes. Before doing your grocery, save a copy of that list from which you have removed all that you don’t need to buy this time. Save also the original list so that you can use it later on whenever you’ll have hard time to discover what to eat, Bon appetit!

An example of my shopping list:
Tomato
Paprika
Carrot
Broccoli
Spinach
Kale

Avocado
Banana
Apple
Lime
Chili (fresh)

New potatoes
Sweet potato
(Spring) onion

Black Pepper
Basilica
Sambal Oelek -sauce
Garlic paste
Ginger paste
Soy sauce
other spices

Beans
Chickpeas
Lenses
Tofu

Soy yoghurt
Oat or soy milk
Vegan cheese
Hummus

Oatmeal
Oat bread
Whole grain rice
Barley or buckwheat
Whole grain rice flour

Cashews
Walnuts
Almonds
Peanut butter (salted)

Coconut oil
Olive oil
Rapeseed oil
Flaxseed oil
Coconut milk
Oat Cream

Finnish frozen berries: blueberry, lingonberry, black currant

Coffee
Chewing gum

My list is quite long but still I'll try to have all of these ingredients always in my fridge. Might sound a loads of food but the advantage is that you’ll never need to think about what to buy or cook because you’ll know that there’s tens of foods that you can make with these ingredients and the tastes fit together.

Do you have a grocery list or do you prefer impulse purchases?

Bisous, Niina

2 kommenttia:

  1. Kiitos ikivääri- ja valkosipulitahnavinkistä! Kokeilin ja hyvältä maistui! Tahna on paljon helpompi lisätä ruokaan, vaikka toisaalta tykkään kyllä fiilistellä joskus myös tuoreen valkosipulin ja inkiväärin kanssa. Aina ei vaan jaksa pilkkoa tuoretta ja tahnat on kyllä loistava vaihtoehto silloin :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista :) ja kiva kuulla, että sait uusia ideoita ruuanlaittoon! :) Oon samaa mieltä, että tuore on aina tuoretta ja niissä ei ole esim. lisättyä suolaa jne toisin kuin valmistahnoissa. Silloin kun laiskottaa ja pohdin, että pilkkoako kymmenisen valkosipulin kynttä että saa omaan makuun tarpeeksi valkosipulista vs. heitän pari teelusikallista tahnaa sekaan niin oon helppo arvata kumpaan päätyy :D

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit :) Herättikö postaus ajatuksia tai kysymyksiä? Täällä odottelen innolla teidän kommentteja! Bisous, Niina // Thank you for visiting :) I'd appreciate your comments! Bisous, Niina