17. joulukuuta 2016

Sipsikaljavegaanit for dummies - Vegan who likes chips and beer, I beg you pardon?!

Päivitetty 22.12.2016 falafel-pyöryköiden osalta.
Luonnostellessani uutta postausta vegaanin jouluruuista, huomasin tarvitsevani oman postauksen termille sipsikaljavegaani. Uskoakseni juuri tämän ihmisryhmän ansiosta ansiosta kaupoista löytyy nykyään niin paljon vegaanisia tuotteita ja eineksiä. Hold on, sipsikaljavegaani, siis mikä? 
Urbaanisanakirjan mukaan sipsari on:
”Sipsikaljaveganismin harjoittaja. Henkilö, joka vegaanisen ruokavalionsa innoittamana nauttii syömisestä ja jopa roskaruuasta. Vastailmiö terveysveganismille ja yleiselle virhekäsitykselle jonka mukaan vegaani syö vain ituja ja salaattia. Vegaaniset juustot (violaiffit), seitannakit, kasvismakkarat kuuluvat sipsikaljavegaanin ruokavalioon, usein myös olut, joko alkoholiton tai vahvempi. Sipsikaljavegaanin perustelu vegaaniselle elämäntavalle ei siis ole terveydellinen tai muuten omaan kehoon tai egoon liittyvä vaan eettinen: syömisellä otetaan kantaa eläinten oikeuksien ja eettisen ruuantuotannon puolesta. Niin sipsikaljavegaania ei voida kutsua ortoreksikoksi eikä oman kehonsa palvojaksi vaan elämäniloiseksi nautiskelijaksi.
"Liityinpä naamakirjassa sipsikaljavegaaneihin ja syön salaattia enää vain salassa jos silloinkaan"
"Rehuja! pupunruokaa! Ituhipin mättöä! Ei kiitos, mä oon sipsikaljavegaani enkä tommosiin koske!"”

Facebookissa on siis Sipsikaljavegaanit niminen yhteisö, jossa on tällä hetkellä 36 275 jäsentä. Fiilailen ryhmän ideaa täysillä ja olen tosi kiitollinen ja innoissani etenkin siitä, että Sipsari-yhteisöstä ovat kiinnostuneet myös ravintoloitsijat, isot ruuantuottajat, marketit yms., jotka saavat yhteisöstä tehokkaan mainoskanavan vegaanituotteileen ja pontta kehitellä uusia vegetuotteita.

Itse identifioidun ruokatottumuksiltani enemmin Terveysvegaaneihin, mutta sipsariporukalta saa aina parhaat herkkureseptit ja tuoreinta tietoa vegeuutuuksista.

Joulun kunniaksi tuhlailin vähän sipsarihengessä, ja ostin testiin seitanpaistin, vegeroiskeläpän, falafelpyöryköitä, vegaanisia korvapuusteja, makaroonilaatikkoa ja Thai-maustettua tofua.


Makuraadin tuloksia:
Seitanpaisti: Ei raaskittu vielä avata, koska maksoi melkein 20 euroa, eli maistelu saa odottaa joulun pyhiin. Sisältää vehnäproteiinia, hiivauutetta, kookosrasvaa, psylliumjauhetta ja mausteita. Hyvä protskunlähde, mutta ehdoton nou-nou keliaakikolle ;). Edit: Maistui! Jopa niin lihaisan makuista, että hetkeksi alkoi ällöttämään ja piti tarkistaa, että tuote on kuin onki vege ;). Laadukas liha on todella hyvänmakuista, ei sillä, mutta mulla on aina ollut lievä aika-ajoin päätään nostava aversio lihatuotteita kohtaan. Todella tuhtia ja riittoisaa, tätä tuli syötyä vielä useina päivinä jouluaaton jälkeen. Lihamainen suutuntuma, mutta ei maistunut varsinaisesti juuri kinkulta. Paisti on osuvampi kuvaus.
Vegeroiskeläppä (ei kuvassa): Huikea! Tosi hyvää, just sellaista, mitä roiskeläpän tuleekin olla. Pientä pikanttiutta (chiliä tmv.), joka miellytti erityisesti raatia.
Falafelpyörykät: Vähän kuivia, aika saman tasoisia kuin muutkin maistamani valmisfalafelit mutta ehkä vähän maukkaampia. Pilkoin kylkeen tomaattia, keitin riisiä ja tein bataattipurilaispostauksessani mainitseman avocadokastikkeen/levitteen. Ehdoton suositus: tee joku kastike kylkeen, joku jogurttikastike toimii myös. Ohje jogurttikastikkeeseen löytyy myös samasta purilaispostauksesta.
Makaroonilaatikko: Aika lame. Ihan ok, mutta jotenkin niin stereotyyppistä valmisruokaa, vaikka itsellä niistä hyvin hyvin suppea kokemus. Aika mautonta, liikaa porkkanaa. Pinta tuli kivan rapsakaksi. Ehkä menisi paremmin alas, jos maustaisi itse.
Tofu à la minute (thai): Hyvää, mutta ihan liian heikosti maustettua, vauvan suuhun varmaan ihan sopivaa ;D. Olen tosin tottunut hyvinkin voimakkaasti maustettuun ruokaan. En tavoittanut mikä tässä oli se thai? Muuten hyvä perustuote.
Vegaaniset korvapuustit: Vähän vaisu nam. Olen superkriittinen korvapuustinsyöjä eivätkä nämä eivät yllä lähellekään parhaimmistoa. Lisää täytettä eli lisää rasvaa, sokeria ja kanelia, ja kunnolla :D! En diggaile siis monista muistakaan Helsingin suurimmiksi tai herkullisemmiksi hehkutetuista puusteista. Ainoat oikeat ovat omatekoiset tai Kulmakonditorian korvapuustit (eivät valitettavasti vegaanisia).

Hyvää joulunodotusta kaikille :)!

Bisous, Niina
P.S. Seuraatko jo blogiani Facebookissa ja Instagramissa @unepetitelife? Entä Blogit.fi:ssä, Blogipolussa ja Bloglovin'ssa?


Some might ask what vegans can eat in general. You know the cliché that vegans eat like rabbits? Only lettuce, carrots and stuff? That’s pretty obvious, why that cliché exists, because veganism isn’t that popular yet, even though it has become bigger and bigger during last couple of years. There’s a Finnish group on Facebook called “Sipsikaljavegaanit” (in English: chips and beer vegans, vegans who like chips and beer). They are vegans who don't care a shit about how healthy their food is: They enjoy fast food, cakes, all kinds of not-so-healthy-but-good-dammit-so-delicious things. For them, vegan lifestyle is a matter of caring about your environment and animals’ rights and enjoying food, but not stressing too much about a healthy diet.

I care more about my health, I don’t use much sugar, I hardly never buy candies and stuff, I eat almost 1 kg veggies per day and I like to prepare my food from the fresh ingredients. Still, I’m digging “sipsikaljavegaani”- ideology that food needs to be enjoyable, not only super healthy and that there should be more vegan fast food and goodies. So, I have found some pre-cooked vegan food from the grocery and tested them. I was quite satisfied with the experience and mostly with the fact that food industry and restaurants have started to produce and offer more and more vegan food.

Merry Christmas time for everybody :)!

Bisous, Niina
P.S. Do you already follow my blog on Facebook and Instagram @unepetitelife? What about Blogit.fiBloglovin' and Blogipolku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit :) Herättikö postaus ajatuksia tai kysymyksiä? Täällä odottelen innolla teidän kommentteja! Bisous, Niina // Thank you for visiting :) I'd appreciate your comments! Bisous, Niina