23. tammikuuta 2017

10 + 2 vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle

Aiemman postaukseni linkkivinkkien jälkeen minulta toivottiin perusteellisempia ohjeita blogin perustamisesta, joten täältä pesee! Päätin koostaa 10 +2 ensiksi mieleeni juolahtavaa ja erittäin hyödylliseksi osoittautunutta vinkkiä, jotka jokaisen aloittelevan bloggaajan olisi hyvä huomioida. S'il vous plaît!


Kuvaa mahdollisimman usein ulkona. Kaikki, myös sinä itse ja koirasi näytätte freesimmiltä pehmeässä luonnonvalossa ja kuvista tulee tarkkoja ilman ekstravaivaa. Tästäkin kuvasta tuli aika kiva, vaikka otin sen Olympuksen selfie-näytöllä ja malttamaton koira sylissä. // Take your photos outdoors: Light is soft and beautiful and it's easier to take sharp photos.

Mieti blogin nimi ja URL-osoite tarkkaan. Oikeasti! Myöhemmin niiden venkslaamisesta koituu hankaluuksia. Nimim. Kokemusta on. Hyvästä blogin nimestä voi olla montaa mieltä ja tärkeintä on se, että nimi miellyttää itseäsi. Kuitenkin, lukijoiden ja hakukoneiden kannalta tärkeää on, että blogin nimi kuvaa edes jossain määrin blogin sisältöä.

Tarkasta blogisi ulkoasu mahdollisimman monelta eri kokoiselta näytöltä ja lisäksi älypuhelimesta. On hyvä tietää myös, että Google suosii hakutuloksissaan blogeja, joille on räätälöity mobiilimalli. Eli esim. Bloggerissa varmista, että mobiililaitteille näytettävä versio on käytössä. Internetversio puolestaan on siis se, joka näkyy ei-mobiililaitteilla kuten esim. läppärin näytöllä.

Valitse riittävän iso ja selkeä fontti. Bloggerin valikosta löytyvät Arial, Courier, Georgia, Times New Roman, Helvetica, Trebuchet ja Verdana ovat hyviä esimerkkejä helppolukuisista fonteista. Suosittelen, että jätä kikkailut erikoisten ja kiekuraisten fonttien osalta sikseen. Tekstin luettavuus on kuitenkin se juttu.

Tarkista oikeinkirjoitus esim. Wordissä. Bloggerin tai Google Docsin oikeinkirjoituksen tarkastus on, noh, epäluotettava. Jos haluat viilata pilkkua, tarkasta esim. Kirjoittajan ABC:stä kirjoitetaanko "ohi menevä" yhteen vai erikseen ;) Googlailu auttaa myös: Syötä hakukenttään pohtimasi sana ja katso mitä kirjoitusasua Google suosittaa. Lisäksi Google Fightiin voit syöttää sanan, jolla on useampi eri kirjoitusasu tai jonka kirjoitusasusta et ole aivan varma ja katsoa kumpi versio on käytetympi.

Jaa saman aihepiirin kirjoitukset useampaan eri postaukseen. Sain bloggaamisen alussa tämän hyvän vinkin eräältä lukijalta. Minulla syntyisi helposti romaani tai ainakin novellikokoelman mittainen sepustus monesta lempiaiheestani. Pitkän postauksen jakaminen kahteen tai useampaan lyhyempään postaukseen varmistaa sen, että lukija lukee kirjotuksen todennäköisimmin loppuun asti ja jaksat itsekin keskittyä ja panostaa paremmin tekstin laatuun, jos et rustaa yhdeltä istumalta kaikkea, mitä tiedät tai haluat sanoa aiheesta. Esimerkiksi, päädyin kirjoittamaan yhden pitkän postauksen sijasta juttusarjaa valokuvaterapiasta, sillä aihepiiri on laaja, näkövinkkeleitä on monia ja perehdyn aiheeseen pala palalta.

Lataa blogin kuvat aina alkuperäisessä koossaan. Eli esim. Bloggerissa ei suurena, keskikokoisena tms. vaan ihan siinä alkuperäisessä koossa, sillä joka tapauksessa kuvanlaatu heikkenee ladatessasi sen blogiin, mutta kaikista vähiten, jos noudatat tätä ohjetta ;).

Tee jokaisesta postauksestasi lyhyt hakukuvaus ja käytä tunnisteita tekstin lopussa, jotta hakukoneet ja lukijat löytävät blogisi helposti. Mieti osuvia ja kuvaavia ydinsanoja. Kuvatekstit, lihavoinnit ja kursivoinnit, otsikoinnin ja ala-otsikoinnin käyttö nostavat myös blogiasi hakutuloksissa.

Tee blogille oma Facebook-sivu ja Instagram-tili. Itsestäni em. neuvot tuntuivat aluksi nihkeiltä, jotenkin vieraalta ajatukselta, mutta mietippä mitä kautta lukijat muuten huomaavat uudet postauksesi? Itse ainakin havahdun vasta siinä vaiheessa, kun saan Facebook-seinälleni ilmoituksen suosikkibloggaajieni uusista päivityksistä enkä käy norkoilemassa blogeissa muuten vain. Tsekkaa une petite lifen Facebook-sivu ja Instagram-tili!

Rekisteröi blogisi Bloglovin'iin, Blogit.fi ja Blogipolkuun. Nämä sivustot kokoavat yhteen blogeja ja tekevät myös listauksia suosituimmista blogeista. Jotkut lukijat saattavat löytää blogisi juuri näiden sivustojen kautta. Itse olen saanut eniten uusia lukijoita Blogit.fi-palvelun kautta. Myös une petite lifen löydät kaikista em. sivustoilta Blogit.fiBloglovin' ja Blogipolku.

Tutustu aiempaan postaukseeni, johon on koottu aloittelevan bloggaajan tärkeimmät linkit.

Toivottavasti näistä ohjeista oli jotakin apua! Kuten aiemmassa postauksessani totesin, on olemassa useampia suomenkielisiä blogeja, jotka käsittelevät pelkästään blogin perustamista. Suosittelen lämpimästi tutustumaan niihin, sillä tässä postauksessa tarjosin vain pintaraapaisun blogin perustamisvinkeistä.

Bisous, Niina
P.S. Täältä löydät ohjeet, kuinka tehdä blogiin yläpalkki Bloggerissa!

Ota yhteyttä: niinamariavblog@gmail.com
Seuraa blogia: FacebookInstagramBlogit.fiBloglovin'Blogipolku

***
Lue myös/Read also:
Miten perustaa oma blogi? - How to start a blog?
Hyvän blogin resepti - What makes for a good blog?
Matka Ninnun nikseistä une petite lifeen - From Ninnu's life hack to une petite life.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit :) Herättikö postaus ajatuksia tai kysymyksiä? Täällä odottelen innolla teidän kommentteja! Bisous, Niina // Thank you for visiting :) I'd appreciate your comments! Bisous, Niina