11. tammikuuta 2017

Musiikki, psykologia ja aivot - Music, psychology and brains

When life gives you lemons, listen to good music. Eli kun elämä potkii päähän, kuuntele hyvää musiikkia.

Tässä postauksessa kirjoittelen lyhyesti musiikin psykologiasta ja aivomekanismeista sekä lisäksi paljastan, millainen musiikki saa ihoni kananlihalle ja kylmät väreet kipittämään selkäpiissä (siis sillä hyvällä tavalla ;)). Ja lopuksi vinkkejä, kuinka voit säädellä tunteitasi musiikin avulla, s'il vous plaît.

Musiikin kuuntelulla on tutkitusti stressiä ja masennusta lievittävä vaikutus. (Rauhallista) musiikkia kuuntelemalla voi katkaista ikävien ajatusten kehän ja rentoutua. Musiikin kuuntelu voi lisätä myös keskittymiskykyä, kohottaa mielialaa, parantaa muistin toimintaa, lievittää kipua ja vähentää ahdistusta. (ks. lopusta lähteet 1 ja 2). Tutkimusten mukaan musiikin kuuntelu edistää myös Parkinsonin- ja aivohalvauspotilaiden motoriikan säätelyä, vähentää dementia potilaiden käytöshäiriöitä ja nopeuttaa aivohalvauksesta toipumista (2). Mieti, kuinka siistiä ja hyödyllistä!!! Toki musiikin kuuntelun tukena käytetään usein miten monia muita kuntoutusmenetelmiä, mutta musiikilla on havaittu olevan jo itsessään hoitava vaikutus useisiin psyykkisiin ja somaattisiin (eli kehollisiin) vaivoihin.

Musiikin vaikutus perustuu aivojen dopamiinivälitteisen mesolimbisen "mielihyväjärjestelmän” järjestelmän aktivoitumiseen musiikkia kuunnellessa. Tämä samainen rata on myös tärkeä erilaisten riippuvuuksien synnyssä kuten päihderiippuvuuksissa. 

Eli mielihyvää siis hyvää mieltä pukkaa, kun pistää napit korville, vinyylin soittimeen tai kuuntelee lempibändin keikkaa. Aika siistiä ja käytännössä moneen kertaan yhden ihmisen empiirisellä kokeella todettu. Olenkin monesti ihmetellyt, miten musiikilla on niin ihmeellisen suuri vaikutus minuun: Kyynelehdin solkenaan Kauneimmissa joululauluissa ja saan hädin tuskin itse pillitykseltäni laulaa lurautettua, tylsä kotimatka taittuu Vantaan Onnelan muinaisten bileiden veroiseksi oman pääni sisäiseksi biletykseksi, kun laitan soimaan rakkaudella laaditun bilesoittolistan Spotifysta ja sopiva klassinen musiikki tai luonnonäänet saavat sydämen tykyttämään rauhallisemmin ja viilipyttymäisen olon aikaan.


Saan järisyttävät kylmät väristykset, kun luukutan ranskalaista trioa, L.E.J.:tä. Ihan sama vaikka loskaa tai p*skaa sataa taivaan täydeltä, ihan sama vaikka gradun deadlinet kuumottaa ihan nurkan takana, ihan sama vaikka unettomia öitä takana, I don't give a sh*t, tämän kolmikon musiikki vie mut ihan toisaalle. Tutustuin L.E.J.:n poppooseen aika hiljattain rakkaan ystäväni suosituksesta. Ihan mielettömiä mimmejä: superlahjakkaita laulajia, soittajia ja niin karismaattisia. Tähän väliin mielenkiintoisena knoppitietona, että kylmiä väreitä tuottava musiikki aktivoi ilmeisesti aivojen syvimpiä, alkukantaisimpia osia. Sen tämä kolmikko taatusti tekee. Ei ehkä sinulle, mutta 100 % minulle. Jos heidän musiikki liikautti sinuakin, niin kuuntele myös: Summer 2014, Hip-Hop Mashup, La dalle.

Kokeile, voitko säädellä musiikilla tunteitasi. Suosittelenkin luomaan erilaisia mielentiloja vahvistavia soittolistoja. Eli lataa soittimeesi mieltä ylentäviä ja kaamoksen karkoittavia hyvänmielen biisejä, tsemppaavia treeniraitoja ja rauhoittavia luonnonääniä. Tai sitten jotain ihan muuta.

Psst! Surullisena ei kannata kuunnella melankolista musiikkia, ellet halua velloa yhä syvemmällä surun syövereissä. Ja P.S. On ihan puppua, että vihaisena kannattaa luukuttaa Turmionkätilöitä (Teurastaja on mun lemppari) tai muuta hevimpää kamaa purkaaksesi raivoa. Vihan purkaminen aggressiivisella toiminnalla (kuten hakkaamalla nyrkkeilysäkkiä tmv.) ja sitä kautta puhdistuminen/rauhoittuminen lisää vain aggressiivisia ajatuksia. Eli jos olet kuullut puhuttavan nk. katharsisiksesta, älä usko sanaakaan. Ärtymykseen, vihaan tai raivoon tepsii siis paremminkin päinvastaisen musiikin kuuntelu, jos on tepsiäkseen.

Millainen musiikki saa sinut rentoutumaan, hyvälle tuulelle tai aiheuttaa kylmiä väreitä? Mitä musiikki merkitsee sinulle?

Bisous, Niina


Ota yhteyttä: niinamariavblog@gmail.com

Lähteitä ja lisää luettavaa:




Kirja/Book: Hallam, S. (2009). Oxford Handbook of Music Psychology.

***

When life gives you lemons, listen to good music.


This time, I wrote a blog post about psychology and neurology of music and what kind of music gives me chills (in a good way ;)). S'il vous plaît.

A complete post coming soon in English!! Meanwhile, listen to L.E.J. a suberb French trio. Try at least Summer 2014,  Summer 2015, Hip-Hop Mashup and La Dalle. 

Bisous, Niina


Contact me: niinamariavblog@gmail.com
Follow my blog onFacebookInstagramBlogit.fiBloglovin'Blogipolku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit :) Herättikö postaus ajatuksia tai kysymyksiä? Täällä odottelen innolla teidän kommentteja! Bisous, Niina // Thank you for visiting :) I'd appreciate your comments! Bisous, Niina