26. syyskuuta 2016

Bataattiburgeri (vegaani, gluteeniton) - Sweet potato burger (vegan, gluten-free)

Huomenta!

Jos et oikein keksi mitä tänään syötäisiin, niin suosittelen kokeilemaan näitä puolessa tunnissa valmistuvia bataattihampurilaisia!

Viimeaikaista reseptibloggailua seurailleena, olen vakuuttunut, että perinteiselle hampurilaiselle on ilmaantunut vahva kilpailija: bataattihampurilainen, jossa sämpylän virkaa toimittavat bataatista leikatut siivut. Alun perin kuulin bataattipurilaisista hyvältä ystävältäni ja sittemmin kehittelin oman versioni tästä herkusta pitäen ohjenuorana helppoutta, nopeutta ja aineksia, jotka löytää ihan tavallisesta marketista.

Nämä burgerit loihdit noin puolessa tunnissa ja valmistus on helppoa kuin heinänteko. Olen tehnyt hampurilaisten väliin tulevista kastikkeista ainakin viisi eri versiota aina sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään eli tätä reseptiä on hyvin helppo muunnella omien mieltymysten mukaan.


Bataattiburgeri kahdelle (vegaani, gluteeniton)

1 bataatti

Avocadolevite:
1 avocado
(1 kukkurainen rkl kookosöljypohjaista tuore"juustoa" esim. Sheesen valkosipuli & yrtti tai maustamaton soijajogurttikin käy)
1 kukkurainen tl tulista Sambal Oelek-kastiketta
kukkurainen tl valkosipulitahnaa esim. Spice Up!
kukkurainen tl inkivääritahnaa esim. Spice Up!
puolikkaan limen mehu

Näiden maustetahnojen ryydittämänä avocadolevitteestä tulee voimakkaasti maustettua ja hieman tulista. Jos jääkaappisi vakiovarusteisiin ei kuulu em. tahnat kuten allekirjoittaneella, voit käyttää myös vain yhtä tahnoista tai lisätä valkosipulia, chiliä ja inkivääriä jauheena, rouheena tai tuoresilppuna sekä makusi mukaan lisätä hieman suolaa.

Jogurttikastike:
1 dl soijajogurttia
kevätsipulin varsia ja sipulia pilkottua
mustapippuria
(rippunen Himalajan suolaa)

Jogurttikastike ei ole välttämätön, mutta on kivan raikas lisä tasapainottamaan bataatin makeutta. Kevätsipulissa on voimakkaampi maku kuin tavalllisessa sipulissa, mutta enää ei valitettavasti ole kevätsipulin sesonkiaika, joten ihan perussipuli tai punasipuli käyvät vallan mainiosti.

Väliin:
Violifen vegaanijuustoa
marinoitua tofua viipaleina (kevyesti pannulla paistettuna)
tomaattia
Jotakin tai useampaa näistä: lehtikaalia, salaattia, tuoretta basilikaa, tuoretta pinaattia
(kevät)sipulirenkaita
tai mitä kaapista sattuu löytymään!


1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Pese bataatti. Viipaloi bataatti kuorineen noin 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Tässä vaiheessa voit laskeskella, että viipaleita on parillinen määrä, jotta saat jokaiseen burgeriin pohjan ja kannen.
3. Laita bataattiviipaleet uuniin, vaikka uuni ei olisi vielä lämmennyt 200 asteeseen ja laita kello pirisemään 15-20 min kuluttua. Et tarvitse viipaleiden päälle öljyä, mutta jos kaipaat runsaampaa makua, suosittelen voitelemaan bataatit kookosöljyllä, sillä se kestää hyvin kuumentamisen.
4. Valmista avocadolevite eli muussaa haarukalla avocado ja sekoita siihen maustetahnat, lime ja tuorejuusto. Maustekastikkeet ovat valmiiksi runsassuolaisia, eli lisättyä suolaa ei mielestäni tarvita.
5. Valmista jogurttikastike eli silppua kevätsipulinvarret ja sipulit ja sekoita jogurttiin.
6. Pese ja pilko hampurilaisen väliin tulevat kasvikset ja sipulit.
7. Viipaloi tofu ja paista tofupihvejä kummaltakin puolelta miedolla lämmöllä (lieden 3-4 asteella), kunnes pinta on kauniin ruskea. Et tarvitse lainkaan paistorasvaa, jos maltat käyttää lieden kolmosta ja nelosta. Näillä säädöillä tofu ei pala kiinni ja paistuu silti nätisti.
6. Kokeile 15-20 minuutin kuluttua haarukalla, ovatko bataatit pehmenneet uunissa. Lisää tarvittaessa paistoaikaa 5 min kerrallaan.
7. Kasaa bataattihampurilaiset: Levitä avocadolevite pohjan päälle, lisää vegejuusto, tofupihvit, vihannekset, sipulirenkaat ja viimeiseksi jogurttikastiketta. Aseta koko komeuden päälle toinen, pienempi bataattiviipale.
8. Tarjoile salaatin ja valkosipulilla, Himalajan suolalla sekä cayennepippurilla maustettujen ranskanperunoiden kera.

Bon appetit!

Bisous, Niina


In English:

Sweet potato burger for two (vegan, gluten-free)

1 sweet potato

Avocado topping:
1 avocado
(1 tablespoon vegan cream cheese or soy yogurt)
1 teaspoon Sambal Oelek sauce
1 teaspoon garlic paste 
1 teaspoon ginger paste
juice of a half lime

Yogurt sauce:
1 dl soy yogurt
chopped green onion 
black pepper
(salt)

Between:
vegan cheese
marinated tofu
tomato
salad, kale, fresh spinach leaves and/or fresh basil leaves
green onion rings
or whatever you'll have on your fridge!

1. Slice sweet potato to 1,5 cm slices and put them in the oven (200 Celsius) for 15 min.
2. Mash avocado and mix with spice pastes and lime juice.
3. Slice green onion and add it to yogurt.
4. Slice tofu and roast it in mild temperature.
5. Put everything in between two slices of sweet potatoes.
5. Serve with salad and French fries.

Bon appetit!

Bisous, Niina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit :) Herättikö postaus ajatuksia tai kysymyksiä? Täällä odottelen innolla teidän kommentteja! Bisous, Niina // Thank you for visiting :) I'd appreciate your comments! Bisous, Niina