23. joulukuuta 2016

KonMari sanoo "heitä se pois", minä sanon "lahjoita" - When KonMari says "throw it away", I say "give it to charity"Ärsyynnyin taannoin luettuani Marie Kondon teoksen siivouksen elämän mullistavista vaikutuksista (ks. muut aiheeseen liittyvät postaukset täältä), sillä KonMari käskee heittämään pois kaiken maallisen materian, mikä ei tuota iloa, mutta hän ei uhraa sanaakaan sille, miten poisheitettävää tavaraa tulisi kohdella. Kirjassa korostuu tavarasta luopujan helpotus ja täyttymys, mutta avoimeksi jää, suosittaako KonMari tosiaan heittämään kaiken ylimääräisen kaatopaikalle. 

KonMari antaa kohauttavia esimerkkejä toisensa perään siitä, miten jokaisen on mahdollista löytää ainakin 40 jätesäkillistä turhaa kamaa asunnostaan, mutta minua kiinnostaa myös, mihin nuo jätesäkit päätyvät?

Vastikään ilmestyneessä kakkososassa Kondo ilmeisesti selventää tarkoittaako ”heitä pois” tosiaan välinpitämätöntä poissa silmistä, poissa mielestä tyyppistä ratkaisua, vai jotakin muuta. Korviini kantautui myös kuulupuheita, joiden mukaan Japanissa kierrättäminen olisi niin itsestään selvää, ettei sitä tarvitse etukäteen mainita. Osaako joku perehtyneempi kertoa, miten on asian laita? 

No, oli miten oli, ihan jäätävä määrä käyttökelpoista tavaraa ja vaatetta päätyy kaatopaikoille maasta riippumatta, ja moni myöntää avoimesti, ettei jaksa selvittää, minne voisi kiikuttaa käypää, mutta itselle turhaa materiaa. Ei hätää, selvittelin sun puolesta ;).

KonMari siivouspuuskan jäljiltä kertyneet vaatesäkkini menivät SPR:n Konttiin ja UFF:lle. Viime talvena lyötyämme hynttyyt yhteen poikaystäväni kanssa, meiltä löytyi kaksi keittiönpöytää. Soitimme SPR:lle ja kysyimme, onko tarvetta kyseiselle rohjakkeelle. Ylimääräinen pöytä tultiin hakemaan suoraan kotiovelta eli autottomuus ei ollut este, ja siinä samalla saimme lahjoittaa puolet muustakin omaisuudestamme. Kyytiin lähti mm. astioita, peittoja ja taikinakone. Seurauksena koti keveni ja avartui silmissä ja toivottavasti moni muu hyötyi meille tarpeettomaksi käyneistä esineistä. SPR:n noutopalvelu toimii muuallakin kuin pk-seudulla.

Muita hyviä lahjoituskohteita ovat mm. Joulupata ja kodittomat. Myös vaatekaupat kuten H&M ottavat vastaan ja kierrättävät vaatteita. Useat kohteista ottavat vastaan vaatteiden lisäksi myös tavaraa. Täydellisemmän ja moninkertaisesti pitemmän listan löydät Eveliina Lindellin blogista tai heitä googleen avainsanoja kuten vaatekeräys tai lahjoita vaatteita


Ihanaa joulua ja joulumieltä kaikille :)<3! 

Bisous, Niina
P.S. Vuoden paras uutinen oli, kun kodittomille lahjoitettiin tänä jouluna niin paljon ruokaa, että sitä riittää ensi vuoden jouluun saakka<3 (ks. MTV3, Iltalehti)! Ihan mahtavaa!!!
 
Don't throw away your old clothes and things that you don’t necessarily need, give them to charity (if they’re still in a good shape ofc)! 

By the way, the best new of the whole year comes here: This Christmas in Finland, so much food was given to homeless people that it will be enough till next Christmas<3! Amazing and TRUE!!!

Merry Christmas everyone<3!

Bisous, Niina
P.S. Sorry about so short summary this time! I try to translate this post better later on, but if not, there’s still about 97 % of my posts in English ;).

FacebookInstagramBlogit.fiBloglovin'Blogipolku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit :) Herättikö postaus ajatuksia tai kysymyksiä? Täällä odottelen innolla teidän kommentteja! Bisous, Niina // Thank you for visiting :) I'd appreciate your comments! Bisous, Niina