29. elokuuta 2016

Maailman terveellisin omenapiirakka (gluteeniton, vegaani) - The healthiest apple pie in the world (vegan, gluten-free)

In English below

Ihanaa kirpeätä syyspäivää kaikille (vaikka nyt jonkun mielestä olen - ehkä ihan oikeutetustikin - ankeuttaja, kun onhan elokuu vielä virallisesti kesää)!

Ennen, kun paljastan kohuomenapiirakan tähän asti visusti salassa pidetyn reseptin, haluan kiittää kaikesta palautteesta ja kommenteista! Ne lämmittivät suuresti sydäntäni (Jos pidät tätä mun "lämmittää syräntä nää teidän kiitokset<3<3" turhana ihkutuksena ja lässynläänä tai jos kiinnostuit tunteiden kehollisesta kokemisesta, voit lukea Lauri Nummenmaan ja kumppanien aiheeseen liittyvän tutkimuksen täältä). Eli SUURKIITOS!!! Sain teiltä roppakaupalla kannustavia kehuja ja myös rakentavaa kritiikkiä, mistä kummastakin olen todella otettu ja onnellinen! Kaikista otetuin olen kuitenkin siitä, että blogillani oli enemmän lukijoita, kuin edellisessä postauksessa mainitsemallani retro-radiolla tykkääjiä tai hymynaamoja yhteensä, HAH!

Lauantai-iltana loihdin viidennen - mutta tuskin viimeisen - version viime postauksessa hypetetystä kenties maailman terveellisemmästä omenapiirakasta. Alkuperäisenä tavoitteenani oli tehdä maksiherkullinen vegeleipomus ilman lisättyä sokeria tai rasvaa, ja jonka runsaamman puoleisesta nauttimisesta ei tule ähkyä vaan hyvä olo. Nostin vielä rimaa ja halusin käyttää vain ravintorikkaita aineksia eli vehnäjauho jäi luonnollisesti pois laskuista. Jotta en päästäisi itseäni turhan helpolla, halusin myös ravintoaineiden säilyvän mahdollisimman hyvin ja siksi vältin kuumentamasta piirakan päällisen omenoita enkä käyttänyt leivonnassa öljyjä, jotka eivät kestä kuumentamista.

Perehdytään hetkeksi tämän "jo syntyessään legenda" -omppupiirakan historiaan. Ne ketkä ovat malttamattomia, voivat hypätä tämän historiallisen katsauksen yli suoraan postauksen lopussa olevaan reseptiin, mutta en suosittele.


Maailman terveellisimmän omenapiirakan syntyhistoria:
vol. 1. Lyhyesti: Suklaanmakuisen soijaproteiinijauheen ja stevian liitto pitäsi olla laissa kielletty. Edes kaiken neutralisoiva kaneli ei onnistunut peittämään tätä kaameaa makuyhdistelmää. Selvennykseksi: Ensimmäisessä piirakkayritelmässäni koitin korvata pannassa olevat vehnäjauhot jollakin ravintorikkaammalla jauhoseoksella, mikä valitettavasti tarkoitti 2 dl suklaanmakuista soijaproteiinijauhetta. Noin kerran vuodessa (mikä on ilmeisen riittävä aika unohtamaan omat erheensä) harhaudun kuvittelemaan, että soijaprotskujauhoista saisi tehtyä maistuvia leivonnaisia (olen aiemmin leiponut erit. huonolla menestyksellä mm. soijaprodepannareita). Ei_enää_ikinä!

vol. 2. Järkyttyneenä oman muistini hataruudesta ja yhä vastenmielisyydestä irvistellen tein pyhän lupauksen olla sekoittamatta palkkarijauhoja ja leivontaa keskenään. Hyväksyin katkerasti, että überterveellisen herkun leivonta oli ollut vain utopistinen ja naiivi haave. Onnekseni löysin kaapin perältä sinne unhoittuneen täysjyväriisijauhopakkauksen. Kasvoni kirkastuivat. Varovainen toiveikkuus alkoi viritä sisimmässäni. Steviasta en silti vieläkään vahingokseni luopunut. Piirakan päällinen sai koristukseksi viime kesän mustikoita ja maistelukierroksen jälkeen olin aivan hamsterina (jos joku ei ole kuullut em. sanontaa ennen, ei hätää, en muuten minäkään, mutta riittää että kuvittelette hamsterin, joka onnistuu varastoimaan poskipusseihinsa tuplasti enemmän siemeniä kuin edellisellä syömäkerralla), ja ajattelin: "Tästähän voi vielä tulla jotain".

vol. 3. Mustikat loppuivat pakastimesta. Aivoissani raksutti. Katseeni pysähtyi korilliseen luomuomenoita. Omenapiirakka! Annoin stevialle viimeisen mahdollisuuden, mutta lakritsinen maku tökki edelleen makunystyröitäni.

vol. 4. Uskaltauduin luopumaan steviasta makeuttajana ja lisäsin tilalle puolikkaan muussatun banaanin. Tämä ei riittänyt vaan yltiöpäiseen tapaani korvasin puolet täysjyväriisijauhoista mantelijauhoilla. Ja tätä piirasta olisi tarkoitus tarjoilla illalla viidelle ystävälle! Hakkasin päätäni seinään ja hoin, että anna olla viimeinen kerta, kun vaihdat (jälleen kerran) reseptiä viime hetkellä. Lopputulos oli kuitenkin hyvä, ja huokasin helpotuksesta ja vieraani toivottavasti makunautinnosta.

vol. 5. Sunnuntai-iltana koitti maailman terveellisimmän omenapiirakan lyhyen historian kuumottavin hetki: Tarjoilin sitä isovanhemmilleni ja muille sukulaisilleni, jotka ovat herkkusuita ja kaiken kaikkiaan varsin kriittinen raati. Olin pelkuri ja tarjoilin piirakan kylkeen vaniljakastiketta (vegaanista kylläkin). Kommentit vaihtelivat ääripäästä toiseen, mutta pahimmasta oli selvitty ja piirakka tuli syötyä viimeistä murua myöten.


Yllä tarvittavat ainekset. Tarkkasilmäinen huomaa, että jotain kuitenkin puuttuu, oikea vastaus postauksen lopussa ;) 

Maailman terveellisin omenapiirakka (gluteeniton, vegaani)
Perusohje

Ohjeen alla on useita variaatioita ja uusia vielä kokeilemattomia ideoita, miten voit muokata reseptiä omaan suuhun sopivaksi.

Ohje on tehty ns. normaalikokoiselle vuoalle eli halkaisija 24 cm

Pohja:
2 keskikokoista Reilun kaupan banaania 
100 g pehmeää tofua (esim. Jalo tofu)
2 dl täysjyväriisijauhoja 
1 rkl kanelia
0,5 dl soija- tai kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa

Vuoan voiteluun halutessasi 1 tl neitsytkookosöljyä

Päällinen:
500 g Alpron Natural soijajogurttia (testattu myös Rainbown maustamaton ja kumpikin käy, mutta Alpron maku on makeampi ja pehmeämpi. Vähempikin määrä esim. 1 dl jogurttia riittää, jos kaapissa ei satu olemaan täyttä purkkia)
1 isohko luomuomena
Maun mukaan kanelia, sanoisin että reilusti

1. Muussaa banaanit esim. haarukalla.
2. Muussaa ja sekoita pehmeä tofu banaaneihin.
3. Lisää jauhot ja kaneli ja lopuksi maito. Sekoita hyvin.
4. Voitele halutessasi vuoka, ei ole pakollista.
5. Paista pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa 10-15 min.
6. Viipaloi tällä välin omenat.
7. Kaada jogurtti pohjan päälle ja lisää omenapalat.
8. Ripottele reippaasti kanelia omenoiden päälle.
9. Paista piirakkaa halutessasi vielä 5 min uunin keskitasolla jälkilämmöllä (tällöin omenat jäävät aika raa'an tuntuisiksi, mutta jogurtti hyytyy hieman).
10. Jäähdytä piirakka yön yli jääkaapissa ja tarjoile kylmänä!!!! (Kokeiltu lämpimänä eikä ole yhtään niin hyvää. Jääkaappijäähdytys yön yli on myös ehdoton!) 


Mielenkiinnosta laskin vielä perusohjeella tehdyn piirakan ravintoarvon ilman kookosöljyä:
kalorit 1144
hiilarit 169
rasva 22,5
proteiini 40
kuitu 17

Pointtina kaloreiden ja ravintoarvojen laskemisessa oli osoittaa, että kyseiset markkerit ovat sen verran kohdillaan, että omppupiiraalla voisi jopa korvata yhden päivän aterioista tai saada ravinteikkaan hiilaritankkauksen treenin jälkeen. Tämän omenapiirakan hyvänä puolena esim. perinteisempiin raakakakkuihin verrattuna on se, että vaikka honaisisit puolikkaan piirakan yhdeltä istumalta, olet saanut vain noin lounaan/päivällisen verran kaloreita, aimo annoksen kuitua ja proteiinia, hitaasti imeytyviä hiilareita, pehmeitä rasvoja, vitamiineja ja antioksidantteja ja mitä näitä nyt onkaan.


Variaatioita ja uusia niksejä (*-merkittyjä olen jo testannut):
Vaihtelua:
Pelkkien riisijauhojen sijaan voit kokeilla esim. 1 dl riisijauhoja ja 1 dl mantelijauhoja*. Myös kookos- tai kikhernejauhot voivat olla kokeilunarvoisia.
Laita omenan sijasta täytteeseen mustikoita tai muita marjoja ja jätä tällöin kaneli päällisestä pois*.
Muuntele paistoaikaa. Jos et ole yhtä raakafriikki kuin minä, anna päällisen paistua kunnolla, jolloin saat perinteisempää omena/marjapiirakkaa. Tai sitten kokeile hedelmäpizzaa, eli paista vain pohja, muttei päällistä ja lado omenoita, kiivejä, persikoita tms. pohjan ja jogurtin päälle.

Lisää makua:
Mausta pohja jatai päällinen rippusella kardemummaa.
Voit lisätä jogurtin sekaan maun mukaan 1-2 rkl vaniljauutetta* (Dr. Oetker), mielestäni ei ollut makuun suurtakaan vaikutusta, mutta voipi kokeilla

Lisää makeutta näillä kikoilla:
Jos et ole ehdoton terveysnatsi, kuten allekirjoittanut toisinaan on, laita jogurtin sekaan 1 tl tai maun mukaan vaniljasokeria. 
Lisää piirakkapohjaan 1 rkl steviaa*. Minua stevian pistävä ja lakritsinen maku tökki ja päädyin lisäämään muussattua banaania makeuttamaan piirakkaa. 
Sokerihiirille maistuu paremmin, jos tarjoaa esim. vaniljakastikkeen* tai vaniljajäätelön kanssa. 
Kokeile lisätä pohjaan omena- tai mangososetta.

Lisää proteiinia:
Jos haluat lisäprodea piirakkaan, kokeile korvata pehmeä tofu normaalilla kiinteällä tofulla. Itse pistän seuraavalla kerralla kokeiluun ja voin raportoida toimiiko tämä.

Taikina on valitettavasti hieman epäesteettisen näköistä, mutta maistuu hyvältä.

Uunituore piirakka ja mun kummittelevat varpaat.

Omppupiiras oli pöydän ainoa vegetarjottava eikä ihan lyönyt herkullisuudellaan äipän perinteistä piimäkakkua tai karjalanpiirakoita munavoilla, mutta tää piiras onkin terveysherkku. Ilman lisättyä sokeria tai rasvaa ei kilpailla samasta palkintopallista.

Vielä tähän loppuun maistelijoiden kommentteja:
"Ompas ihanan raikas!"
"Täytyy sanoa, että en tykännyt."
"Tosi hyvää, sun pitää tehä tätä mulle!"
"Tälläiset ihmiset kuin mä tykkää, tai että musta tää on sairaan hyvää, mutta sellaset, jotka tykkää sokerista niin en tiiä.."
"Ihanaa, saanko mä pliis syödä vikan palan?!"
 "Tää on enemmin jälkiruoka kuin leivonnainen, vähänku joku sorbetti."
"Eikää!! Eiksitä oo enää jäljellä?!"

Lisäksi eräs maistaja oli myös korrektisti vaiti eikä kommentoinut lainkaan :D.


Toivottavasti maistuu, ja jos ei, niin antakee vaan kuulua, että miksi ei! Helpottiko makeannälkä vai maistuiko ihan liian terveelliseltä? Tekisitkö toiste ja kehtaisitko tarjoilla tätä isovanhemmillesi kuten allekirjoittanut uhkarohkeasti teki? Entä onko teillä ehdottaa hyviä terveellisiä herkkureseptejä?

Kivaa iltaa kaikille ja terveellisiä herkkuhetkiä tai sitten ihan vaan ronskisti nautinnollisia mättöfiestoja!


<3: Ninnu


ps. [Oikea vastaus: toinen banaani. Ehdin jo muussata kummatkin ostamani Reilun kaupan banskut ja tajusin, että p*rkele siinä meni hieno kuva sivu suun, kunnes löysin äitin kaapista chiquitan lavasteeksi.]

pps. En ole vielä päättänyt mistä kirjoitan seuraavaksi. Bloginperustamispäätös aiheutti hirveän ideasurinan päässä. Seuraava postaus käsittelee ehkä jotakin näistä: haaveilua, sitä miten säästää satoja euroja hiustenhoidossa, treenimotivaatiota tai mitä ajattelin ottaa opiksi saattohoitopotilailta. Katsotaan.


Summary in English:

The healthiest apple pie in the world (vegan, gluten-free, almost raw)

The basic recipe

Dough
2 bananas
100 g soft tofu
2 dl wholegrain rice flour
1 spoon cinnamon
0,5 dl soy or oat milk

Topping
500 g soy yogurt
1 big apple
cinnamon

1. Mash and mix tofu and bananas
2. Add flour and cinnamon and finally soy/oat milk. Mix well.
3. Bake in the oven (200 Celsius) 10-15 minutes.
4. Slice the apple.
5. Apply yogurt on top of the dough and add the apple slices.
6. Sprinkle cinnamon on top of the apple slices.
7. Bake the pie at least 5 minutes in the oven.
8. Cool off the pie overnight in the fridge.
9. Serve cold/room temperature!!!

Nutritional value:
cal 1144
carbs 169
fat 22,5
protein 40
fiber 17

Variations:
Try almond flour or oats.
Instead of putting apple on the topping, use blue berries.
Add some vanilla extract.
Add some Stevia.

If you’re missing sugar, serve with vanilla ice cream or vanilla sauce.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit :) Herättikö postaus ajatuksia tai kysymyksiä? Täällä odottelen innolla teidän kommentteja! Bisous, Niina // Thank you for visiting :) I'd appreciate your comments! Bisous, Niina