14. marraskuuta 2016

Matka Ninnun nikseistä une petite lifeen - From Ninnu's life hack to une petite life.

In English below

Kiitos kärsivällisyydestä!

Blogihiljaisuuudesta syytän jo viime postauksessa mainitsemaani KonMaria eli kultiksi muodostunutta siivous- ja järjestelymetodia, joka on imaissut minut mennessään. Illat ja muu liikenevä vapaa-aika on kulunut myllätessä vaatekaappia ja tehdessä tuttavuutta sängyn alle pesiytyneeseen villakoiraperheeseen. Lomailin myös tovin leppeämmissä keleissä Madridissa vaihtarikaverini luona, missä keskityin bloggaamisen sijasta vaan olemaan ja nauttimaan. Tilitän teille tarkemmin siivousbuumistani ja reissustani lähiaikoina, mutta nyt lunastan lupaukseni, ja kerron teille miksi Ninnun niksit vaihtui une petite lifeen (jossa on hipsterimäinen ironinen pistekin vielä perässä, huhhuh!).

Ehkä sinäkin äänestit taannoin tämän blogin nimestä tai annoit oman nimiehdotuksesi, muistuuko vielä mieleen? 

Kertauksena vielä miksi vaihdoin nimeä: Ninnun niksit keksittiin hätäpäissään yhdessä päivässä, koska blogia ei voinut perustaa ilman nimeä. Nimi oli musta ihan ok, mutta ehkä hieman kiusallinen ja asetti minut vähän opettavaiseen, niksejä ja vinkkejä jakelevaan asemaan, vaikka toivon, että bloggaus olisi enemmin vuoropuhelua lukijoiden kanssa. Ninnun nikseillä oli kuitenkin selkeä idea ja tarkoitus: Ajattelin, että blogi keskittyy vain hyödyllisiin, niksityyppisiin juttuihin, olisi vähän kuin hakuteos, jota kirjoittaisin persoonallisella tyylillä, mutta häivyttäisin postauksista mahdollisimman paljon itseäni ja asiat saisivat loistaa pääosassa. Abouttiarallaa näin tulee olemaan jatkossakin. Postailen my day tyyppisiä juttuja enemmin idealla, että esim. psykologian opiskelijan arki saattaa olla monesta kiinnostavaa (pääteltynä hirveästä tungusta psykologian oppiaineen pääsykokeisiin), ja silloin, jos saan kiteytettyä jonkun ajatuksen tai oivalluksen paremmin siten, että kerron jotakin itsestäni tai elämästäni. 

Nimi Ninnun niksit alkoi siis tuntua rajoittavalta eikä tarkemmin ajateltuna kuvannut sitä, mistä haluan kirjoitella. Vasta kirjoittamieni postausten myötä, olen oppinut huomaamaan, millaisen tekstin tuottaminen on nautinnollisinta ja tuntuu jollakin tavalla merkitykselliseltä ja mielekkäältä. Ninnun niksit eivät jää täysin historiaan, mutta niksien ja selkeiden hyötypostauksien lisäksi haluan kirjoitella myös yleisempiä elämään liittyviä, blogikielellä lifestyle postauksia, mielipidekirjoituksia päivän polttavista aiheista, my day tyyppisiä fiilistelypostauksia ja selkeästi psykologia-aiheisia kirjoituksia uutta harrastustani valokuvausta unohtamatta.


Minusta on kivointa lukea blogeja, jossa bloggaaja tuntuu hyvältä kaverilta, joka antaa kullanarvoisia neuvoja, haastaa ajattelemaan tai vain tarjoaa viihdyttävän tai rauhoittavan lukuhetken kiireen keskellä. Tähän pyritään ;). 

Blogin kirjoittaminen, modailu ja postausaiheiden ideointi on vienyt varkain useamman tunnin yöunistani. Hermoilua ja aivoriihtä siitä, voiko tuleva psykologi ylipäänsä pitää blogia, miten ikinä ehdin kirjoittaa kaiken mitä haluaisin, pysyttelenkö kevyemmissä ja suhteellisen turvallisissa aiheissa vai kokeilisinko, luonnistuuko argumentaatio tärkeänä pitämieni asioiden tiimoilta. Panostanko siihen, että kirjoittaisin säännöllisesti, esim. viikoittain vain vaan fiilispohjalta? Anonyymi vai ei-anonyymi? Mikä on blogin tarkoitus minulle ja lukijoille? Jakaa ja saada tietoa? Vaihtaa ajatuksia ja herättää keskustelua?

Kirjoittelun myötä olen saanut useampia lempinimiä kuten höyrypää ja lokikirjanpitäjä. Jo naperona minulla oli virtuaalitalli (Jonnet ei tajuu), jonka ulkoasua koodaillessa ja vieraskirjaa lukiessa aika kului rattoisasti. Eipä siis kovinkaan ihme, että bloggaaminen on imaissut minut mukaansa, vaikka aluksi hangoittelin kovin bloggaamisen aloittamista vastaan. Pidin myös Ranskan ja Kanadan vaihtojeni ajan blogia, johon voit tutustua täältä, eli ihan ensimmäinen nettisivustoni une petite life ei ole.

Vielä lisää taustoitusta blogiuudistuksille: Huomasin nopeasti, että halusin kirjoittaa suomen kielen lisäksi kielellä, jota vaihtarikaverini ymmärtäisivät, jos eksyvät lukemaan blogiani. Harkitsin ranskaa, mutta totesin, että se sulkee automaattisesti osan ystävistäni tai tutuistani pois. Pitkin hampain ajattelin, että enkuksi sitten ja saanpahan ainakin harjoitusta gradua varten, jota puserran englanniksi, ja jos kirjoitteluinnostukseni jatkuu ja blogi kasvaa, englanti on kuitenkin the language!

Seuraavaksi nimivaihtoehdot (joista voit bongata myös mustan hevosen) ja perustelut ja jaarittelut, siitä miksi harkitsin kutakin nimeä blogille. Lopuksi paljastan teidän suosikkinne (äläpäs kurki!).

LaGoodLife
Suomeksi hyvä elämä. Nimi on kuvaava, koska kirjoitteluni ja kiinnostukseni kohteena on onnellisuus, hyvä elämä ja elämänlaatu. Reipas, positiivinen, unisex nimi. LaGoodLife on myös vanhan kunnon K-Maron biisin nimi, diggailen, koska laulaa myös ranskaksi, ihana karhea ääni ja nostalgia teinivuosiin.

La belle life.
Suomeksi kaunis elämä. La belle on ranskaa, jota halusin ujuttaa blogin nimeen, sillä ranskan kieli on ollut tärkeä osa elämääni jo 15 vuotta. Ripaus hienostuneisuutta ja rauhallisempaa tunnelmaa, feminiinisempi nimi. La belle life kiidättää mustavalkoisen elokuvan tunnelmiin.

Bisous, Niina
Suomeksi: Suukkoja/terveisiä, Niina. Suomeksi toi suukkoja ei oikein toimi, eikä meillä ole oikein vastinetta ranskalaiselle tavalle antaa poskisuudelmia tai ranskankieliselle bisous-toivotukselle. Kuin postikortin allekirjoitus, huoleton, aina matkalla jonnekin, hyvä ystävä, vähän kujeileva.

Peas and love, Niina
Sain kommentteja, että hauska nimi, mutta onkohan sattunut kirjoitusvirhe, että pitäisikö lukea peace and love. Ihan tarkoituksellinen sanaleikki eli suomeksi herneitä ja rakkautta rauhan ja rakkauden sijaan. Nousi omissa suosikeissa sijalle kaksi. Pidän nimen leikillisyydestä, ripauksesta huumoria. Peace and love oli hippien juttu ja heillä on paljon hyviä ajatuksia luonnonsuojelun tärkeydestä, ihmisten yhteenkuuluvuudesta jne. Olen itsekin jonkin sortin ituhippi, ekologiset arvot ovat lähellä sydäntä ja vatsaa (sinne kun menee 99 % vegaanista murkinaa). Peas eli herneet kuvaisi siis hyvin mun viherpiipertelijän kokkailuja ja on terveellinen ruoka-aines, mikä sopii sekin kuvaan. Love heijastaisi hyvin blogin toista aspektia eli onnellisuutta, kiitollisuutta, ihmissuhteiden psykologiaa ja vuorovaikutusta, joista olen kiinnostunut kirjoittelemaan. Totesin lopulta, että Herneet ja rakkaus ei vaan kolahtanut tarpeeksi ja nimi viittaa mielestäni enemmin ruokablogiin kuin tällaiseen sekametelisoppaan kuten oma blogini.

une petite life.
Suomeksi yksi pieni elämä. Äänestys vaihtoehdoissa nimi oli kirjoitettu isolla Une petite life, mutta pienellä alkukirjaimellla kirjoitetettu versio alkoi hivellä silmää. Petite on monelle tuttu ranskan kielen sana, lisäksi halusin blogin sisältävän sanan life, joka on sopivan epäspesifi ja sallii mun kirjoitella mistä vain. Petite life kuvaa ehkä sitä, että blogini on yksi näkökulma elämään ja onnellisuuteen, mutta on aika pieni pisara meressä ja muiden blogien joukossa. Ranskan kieli on vaan niin chic ja lähellä sydäntä, jotenkin tämä nimi vain tuntui omimmalta <3.

Psykologiaa ja poppareita tai Psychology & popcorn
Tadaa, musta hevonen. Mulla on sydämellä ja mielenpäällä paljon asiaa psykologiaan liittyen, psykaa sovelletaan mielestäni aivan liian kapeasti ja hiljaisesti yhteiskunnassa.  Popparit kuvaavat taas keveyttä, iloa, nousua arjen yläpuolelle, elämän pieniä iloja ja ovat suolainen ja suht terveellinen herkku, mikä kuvastaa hyvin suhdettani ruokaan. Hylkäsin nimen siksi, koska tuntuisi liian raskaalta gradun, muun opiskelun ja oman alan työn päälle kirjoitella vielä vapaa-aikanakin pääasiassa pelkkiä psykajuttuja,blogi olisi tällöin vain koulun jatke, enkä halua tällä hetkellä kirjoittaa ammatillista blogia. Aion kuitenkin ujuttaa kirjoituksiini psykajuttuja ja pyrin tekemään tutkimustyöni huolella perehtyessäni itselle tuntemattomampaan psykologian aiheeseen (kuten esim. valokuvaterapiapostauksessani, jolle seuraa pian jatkoa) kuten kunnon tutkijan kuuluu, mutta sallin itselleni löperömmän lähteiden käytön kuin APA (American Psychological Association) tohtisi.


Teidän suosikkinne oli melkein 67 % äänistä saanut Peas & Love, Niina ja jaetulle toiselle sijalle pääsivät une petite life ja Bisous, Niina neljänneksellä äänistä. Koitin nyt kuunnella sydämen, intuition ja mitä näitä nyt on kaikkia hassuja ääniä, ja valitsin pitkän pohdinnan jälkeen une petite life:n joka sai teiltäkin mukavasti kannatusta. Suuri kiitos vielä kaikille äänestäneille ja nimiehdotuksia keksineille ja myös teille passiivisemmille lukijoille ;)!


Bisous, Niina

Summary in English
Thank you so much for voting a new name for the blog! Your favorite was Peas & Love, Niina (67 %) and second ones were une petite life (25 %) and Bisous, Niina (25 %). I tried to listen my heart, intuition and voices in my head ;) and finally I chose une petite life.

"Petite" means little in French so une petite life = one small life. I like the name because I'm a fan of French language, I've been studying it since 10 years old and I've lived in French speaking cities - Paris, Lyon and Montréal. "One samall life" refers to that my blog is only a one point of view of life. 

Hopefully you like the name and new layout :)

Bisous, Niina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit :) Herättikö postaus ajatuksia tai kysymyksiä? Täällä odottelen innolla teidän kommentteja! Bisous, Niina // Thank you for visiting :) I'd appreciate your comments! Bisous, Niina